tirsdag 29. desember 2015

Verdens beste nøttestek

Det å være vegetarianer er på mange måter overraskende enkelt i det daglige. Men når julen nærmet seg min første jul som vegetarianer må jeg innrømme at jeg bekymret meg litt for hva jeg skulle spise. Jeg er veldig glad i tradisjoner og synes maten er en viktig del av julen, så for meg ble det viktig å kunne spise noe jeg ikke spiser ellers i året, og gjerne at det passet til tilbehøret de andre skulle spise (i min familie er det pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter). Og heldigvis passet tilbehøret veldig godt til.

Så allerede i november begynte jeg å eksperimentere med forskjellige oppskrifter jeg fant på nøttesteiker. Etter litt prøving og feiling improviserte jeg frem en skikkelig god en, inspirert delvis av denne fra Vegetarbloggen og denne fra Vegetarmat.org. Videre, etter den fantastiske nøttesteken jeg fikk på min nye favorittplass Dwell Gastrobar i Bergen, laget jeg en sennepssaus som passet perfekt til. Det tar litt tid å lage nøttestek, men når det kun er en gang i året, går det helt fint (og det er egentlig litt ekstra stas å spise noe man har brukt litt tid på).Nøttestek

1 dl ukokte røde linser (eller 2 dl ferdig kokte)

100-200 g tørket steinsopp (fåes på velassorterte matbutikker. Litt dyrt, men vel verdt det!)

200 g nøtter (f.eks. pekan-, cashew- og valnøtter)

1/2 aubergine

1/2 squash

1 løk

2 fedd hvitløk

100-200 g aromasopp

2 ts karripulver

2 ss tomatpuré

100 g revet parmesan

salt og pepper

sesamfrø


Begynn med å koke og avkjøle linsene (1 dl linser i  2 dl vann i ca ti minutter).

Legg steinsoppen i bløt i 20 minutter. Skyll dem godt og kutt opp.

Kutt opp aubergine, squash og aromasopp i små terninger, finhakk løk og hvitløk. Ha smør eller olje i en stekepanne, tilsett løk og hvitløk. Stek et par minutter, til det er blitt mykt og gyllent. Tilsett deretter grønnsakene, og stek til alt har blitt mykt.

Kutt opp nøttene i grove biter. Dette kan eventuelt gjøres i kjøkkenmaskin, men pass på at bitene ikke blir for små. Finn frem en stekepanne, sett på middels til høy varme, og tørrist nøttene i noen minutter.

Bland til slutt linser, steinsopp, grønnsaksblanding, nøtter, krydder, tomatpuré og parmesan i en stor bolle og bland godt sammen. Tilsett eventuelt andre kryddertyper du måtte ha lyst på.

Finn frem en brødform, smør med olje eller smør og ha blandingen over i denne. Pass på å trykke blandingen godt ned i formen, slik at nøttesteken blir tett. Strø sesamfrø over og sett formen i kjøleskapet i 10-30 minutter. Stek den på 200 grader i ca 50 minutter, sett gjerne på grill de siste par minuttene for at sesamfrøene og toppen av steken blir sprø.


Sennepssaus

1 ss smør

2 dl fløte

2 dl vann

2 ss dijon sennep

salt og pepper

Smelt smør i en liten gryte, tilsett vann og fløte og deretter sennep. Rør godt om på middels varme, til det begynner å småkoke. Smak til med salt og pepper. Servér med for eksempel kålrabistappe og kokte poteter - eller det du måtte ha lyst på!

God jul! :)2 kommentarer:

  1. Så bra at du klarte å eksperimentere deg frem til en god nøttestek på din første jul som veggis :-) Det hørtes veldig godt ut! Dette var mitt 7. år uten kjøtt i jula, og har heldigvis aldri savnet det :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, var veldig fornøyd med det altså! :) Og savnet utrolig nok ikke kjøtt i det hele tatt heller faktisk :)

      Slett