mandag 13. oktober 2014

Palak Paneer

Jeg elsker indisk mat, og har oppdaget mer og mer at indiske vegetarretter er de aller beste. Kanskje ikke så rart når man tar i betraktning at store deler av Indias befolkning er vegetarianere, og landet har en lang historie med vegetarkultur. Jeg har foreløbig ikke vært i India, men da jeg nylig var i Berlin fikk jeg denne retten servert på indisk restaurant og det var kjærlighet ved første bit. I helgen lagde jeg den for første gang, og den smakte helt nydelig. Når spinat tilberedes på denne måten, får du en fantastisk kremet, mild og god saus med mye aroma. Paneer er en mild og fast ost som man får kjøpt på de fleste internasjonale butikker, og er veldig god å bruke i indiske vegetarretter. Den likner en del på cottage cheese, så om du ikke finner paneer, er det en finfin erstatning.


200 g paneer-ost (evt cottage cheese)

200 g fersk eller frossen spinat

50 g frosne grønne erter (kan sløyfes)

2 dl fløte (jeg synes det blir best med kremfløte)

1 løk

1 tomat

4 fedd hvitløk

1 grønn chili (uten frø)

1 ss fersk ingefær

2 ts gurkemeie

2 ts kumin

litt salt og pepper

Kutt opp løk, hvitløk, chili og ingefær og stek over middels varme i en gryte sammen med krydderet i noen minutter, til løken blir myk.

Skyll spinat og tilsett så mye det er plass til om gangen; den tar mye plass i begynnelsen, men synker fort sammen (om du bruker fersk spinat, frossen bruker selvsagt mindre plass). Tilsett eventuelt grønne erter. Kutt opp tomat og tilsett.

Bruk stavmikser og kjør alt til en mos før du tilsetter fløte. Kok opp og tilsett til slutt paneer, kuttet i mellomstore firkanter.

La det småkoke noen minutter, slik at osten blir varm. Smak til med salt og pepper. Serveres sammen med ris, og gjerne nanbrød og raita.

Denne oppskriften er nok til 3-4 personer, men det er bare å doble eller triple oppskriften, så har du mat til mange fler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar