torsdag 17. juli 2014

Chili sin carne

Dette er en vegetarversjon av den velkjente meksikanske klassikeren Chili con carne ("carne" betyr "kjøtt", "con" betyr "med" og "sin" (du gjettet riktig!) "uten" - altså chili uten kjøtt). Selv om jeg elsker både meksikansk mat og vegetarmat, har jeg ikke prøvd å lage dette før nå, etter å ha fått oppskriften fra min venninne Mari som serverte den sin 30-årsdag. I ettertid har jeg tilsatt søtpotet, inspirert av Jamie Oliver sin oppskrift, som gir en ekstra god smak.

 

Chili sin carne er en herlig smakfull og mettende gryterett, som er perfekt å lage i både små og store porsjoner. Denne oppskriften er nok til 4-5 personer, men det er bare å lage den dobbel eller trippel, så har du nok til å servere et helt selskap. Servér den med fersk koriander, maispuré, guacamole og du får et nydelig, sunt og smakfullt måltid. Vil du skeie litt ut, passer tortillachips og rømme også veldig godt til.

 


 


1 løk

2-3 fedd hvitløk

1 gulrot

1 stor søtpotet

1 squash

1 gul paprika

1 rød chili med frø

6-7 dl hakkede tomater 

2-3 dl kidneybønner

2-3 dl hvite bønner

2 ss tomatpuré

1 dl finhakket fersk koriander

1 ts spisskummen

1 ts kanel

2 ts paprikapulver

salt og pepper

Begynn med å skrelle og kutte opp søtpoteten. Legg den i en ildfast form, heller over litt olje, og bak i ovnen på 220 grader i ca 30 minutter.

Kutt opp resten av grønnsakene. Varm litt olje i en gryte og stek først løk, hvitløk og chili over middels varme noen minutter, tilsett etter hvert de andre grønnsakene (inkludert søtpoteten når den er klar) og deretter tomat, bønner og krydder. Kok opp og la det småkoke i ca 20 minutter.

Imens kan du lage maispuré og guacamole;

Maispuré

2-3 dl mais

1/2 dl fløte

2 ss smør 

salt og pepper


Hell vannet av maisen og ha i en gryte med smør og fløte, varm opp og la det småkoke et par minutter. Mos med stavmikser og smak til med salt og pepper. Kan eventuelt gjøres vegansk ved å bruke kokosmelk i stedet for fløte og smør.

Guacamole

2 avokadoer

1 hvitløksfedd

1 ss limesaft

salt og pepper


Finhakk hvitløk, kutt opp avokado, bland sammen og mos med stavmikser. Tilsett lime, salt og pepper. La det stå kaldt før servering.

Servér gryten med for eksempel guacamole, fersk koriander og maispuré. Om du vil ha enda mer tilbehør kan rømme, kachumbari, tortillachips og noe godt brød anbefales, for eksempel grytebrød

Retten kan også lett varieres ved å bruke forskjellige typer bønner eller kikerter, eller andre grønnsaker du måtte ha liggende.

2 kommentarer:

  1. Tusen takk for en nydelig oppskrift - den ble en stor suksess blant gjestene :-) Maispureen var himmelsk!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilbakemelding, så bra at den falt i smak :)

      Slett