torsdag 28. juli 2016

Nydelige kålrulletter med jordskokkpuré

Disse kålrullettene er en av mine nyeste favorittretter. De tar litt tid å lage, men det er noe ganske fint - nesten meditativt - i det å lage de små pakkene med nydelig innhold. Byggryn og ristede cashewnøtter gir en fantstisk konsistens, og sammen med stekt sjampinjong, løk og ferske urter blir hver rull som en nydelig liten smaksbombe. Servert med herlig jordskokkpuré og gjerne litt ripsgelé kan det knapt bli bedre. 

Hodekål er ikke noe jeg har pleid å bruke så mye i matlaging, men jeg har bestemt meg for å bli flinkere til det. Ikke bare er det billig, kortreist og lett å få tak i - det er visstnok også skikkelig sunt. Og så smaker det veldig godt. Så da blir disse kålrullettene første oppskrift ut. Nyt!Kålrulletter:

1 hodekål

3-4 dl ferdig kokte byggryn

200 g sjampinjong

100 g usaltede cashewnøtter

1 fedd hvitløk

1 vårløk

100 g revet ost

litt fersk timian eller oregano

salt og pepper

2-3 dl vann med grønnsaksbuljong


Begynn med å koke byggrynene, det tar vanligvis rundt 30 minutter. Kok opp vann med grønnsaksbuljong. Gjør eventuelt klar jordskokkene samtidig (se oppskrift lenger nede).

Grovhakk cashewnøttene. Finn frem en mellomstor stekepanne og sett på nest høyeste varme. Rist nøttene noen minutter, sett dem så til side.

Finhakk hvitløk og vårløk, stek i panne med litt olje. Kutt opp sjampinjong i ganske små biter og ha i pannen. Bland i krydder/urter, salt og pepper.

Kok opp en stor gryte med vann. Kutt av stilken på hodekålen og fjern forsiktig bladene, slik at de holder seg hele. Det holder med 12-16 av de ytterste bladene, litt avhengig av hvor stor form du skal bruke (de små bladene i midten er uansett for små til å kunne brukes her, så spar dette til noe annet). Når vannet koker kan du legge bladene oppi, og la de koke i 3-4 minutter, til de blir mye. Ta de ut av vannet og la de renne av seg på en rist eller kjøkkenhåndkle.

Når byggrynene er ferdig kokte, ha dem i pannen sammen med grønnsakene. Tilsett revet ost og bland godt.

Ta et blad av hodekålen og legg fyll fra byggryn- og grønnsaksblandingen i midten. Pakk sammen bladet som en liten pakke, og legg i en ildfast form med skjøtene ned. Gjenta til alle bladene er brukt. Hell over grønnsaksbuljong slik at det dekker bunnen av formen (spar gjerne litt til å helle over underveis mens rullene er i ovnen). Sett formen i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Følg litt med mot slutten for å passe på at rullene ikke svir seg, og hell eventuelt over litt buljong underveis.


Jordskokkpuré:

3-400 g jordskokk

1/2 dl fløte

1 ss smør

salt og pepper

Skyll og rens jordskokken, ha dem i en gryte og fyll opp med vann slik at jordskokkene er dekket. Kok opp og la det småkoke til de er myke (ca 30 minutter, avhengig av størrelsen på jordskokken). Hell av vannet og ha i fløte, smør, salt og pepper. Mos med stavmikser til du får en klumpfri puré.

Server kålrullettene varme med jordskokkpuré og hjemmelaget ripsgelé.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar