onsdag 20. april 2016

Helstekt blomkål med mandler og hvitløk

Denne retten passer perfekt som en søndagsmiddag, en slags "søndagsstek" om du vil. Jeg har eksperimentert med litt forskjellige krydre på blomkålen og det meste blir godt, men denne varianten med hvitløk og mandler synes jeg er helt nydelig; begge deler får en fantastisk smak av å være så lenge i ovnen og bli ristet. Men man kan fint tilpasse krydderet etter hvilket tilbehør man serverer med. Det viktigste er at blomkålen får stå lenge i ovnen på relativt lav varme, slik at den blir gjennomstekt, men ikke brent. Jeg pleier å beregne et halv blomkålhode pr person, men dette er litt avhengig av hva man har som tilbehør. Blomkål i seg selv er kanskje ikke så mettende, så det er lurt å ha for eksempel litt bønner eller poteter og kanskje litt brød ved siden av, i tillegg til salat, for eksempel denne tomat- og granateplesalaten.
Til fire personer trenger du:

2 blomkålhoder

0,5 dl olivenolje

0,5 dl finhakket timian

4 fedd finhakket hvitløk

0,5 dl hakkede mandler

salt og pepper


Sett ovnen på ca 180 grader.

Finhakk timian og hvitløk, bland sammen med olivenolje.

Rens blomkålen (behold gjerne en del av bladene dersom de ser fine ut, disse kan fint spises). Plasser blomkålen i en ildfast form og gni olivenoljeblandingen over blomkålhodene. Dryss over hakkede mandler, salt og pepper.

Sett inn i ovnen og la det steke i 1-1,5 timer (litt avhengig av størrelsen på blomkålen, jo større de er, jo lenger tid trenger de i ovnen).

Dekk eventuelt blomkålen med aluminiumsfolie deler av tiden. Hvis den ser veldig tørr ut kan du gjerne helle over litt ekstra olivenolje underveis.
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar