torsdag 28. april 2016

Surdeigspizza
Etter å ha kommet over å ha tatt livet av min første surdeigsstarter for halvannet år siden har jeg endelig begynt å eksperimentere litt med surdeig igjen Og for noen uker siden lagde jeg min egen surdeigsstarter. Den er det foreløpig masse liv i fremdeles, og som første prosjekt fant jeg ut at jeg skulle prøve meg på surdeigspizza. Jeg lagde deigen kvelden før og lot den stå og heve i sikkert 20 timer (men det skal holde med 8-10 timer altså). Deigen fikk litt annerledes konsistens enn vanlig gjærdeig, men resultatet ble utrolig godt. Den nydelige smaken og aromaen fra surdeigen gjør at det blir verdt både ventingen og den litt vanskelige deigen.

 
Deig: 
 
4-500 g mel (jeg brukte en blanding av fin og grov spelt, samt litt vanlig hvetemel)
 
ca 3 dl vann
 
2-3 ss surdeigsstarter
 
1/2 ts salt
 
2 ss olivenolje
 
 
Ha mel og salt  en bakebolle, bland vann og surdeigsstarter og rør sammen, tilsett olivenolje og rør godt, enten med hendene eller ved å bruke kjøkkenmaskin. Deigen skal være litt mer klissete enn vanlig gjærdeig, så tilsett mer mel eller væske etter behov. Ha deigen over i en keramikk- eller plastbolle (surdeig liker ikke metall så godt), dekk med et lokk eller et kjøkkenhåndkle og sett en rolig plass for heving i romtemperatur i minst 8 timer, gjerne lenger.
 
Når deigen er klar: Strø mel utover kjøkkenbenken, del deigen i to, og form hver del til en pizzadeig, eventuelt med kjevle (du kan trenge en del mel her siden deigen er så klissete,).
 
Så er det bare å legge på det man ønsker. Jeg lagde følgende:
 
Tomatbase:
 
hakkede tomater
 
2 ss tomatpuré
 
2 fedd finhakket hvitløk
 
ca 100 g frossen spinat
 
en håndfull fersk basilikum
 
salt og pepper
 
Bland alt sammen i en gryte og varm opp til spinaten smelter. Fordel blandingen over pizzabunnen.
 
 
Topping:
 
1/2 squash
 
200 g sjampinjong

1 rødløk
 
svarte oliven
 
revet hvitost
 
Skjær squash, løk og sjampinjong i tynne skiver og fordel utover pizzaen sammen med revet ost og oliven. Stek i ovnen på 225 grader i ca 15 minutter, eller til osten og stekeskorpen begynner å bli litt brune.
 
Som ekstra topping på pizzaen pleier jeg å ha guacamole (2 moste avokadoer blandet med 1 ss limesaft, 1 finhakket hvitløksfedd, salt og pepper) og chili- eller hvitløksolje (1/2 dl olivenolje blandet med finhakket tørket chili eller hvitløk).
 
Nok til to pizzaer.
 


1 kommentar:

  1. Så digg, har tenkt flere ganger på å lage pizza med surdeig men har likso aldri komet meg til det!

    SvarSlett