tirsdag 10. mai 2016

Verdens beste sjokoladekake

Før jeg startet denne bloggen samlet jeg alle favorittoppskriftene mine i en liten, rød skrivebok. Dette startet jeg med da jeg var rundt 12-13 år, og jeg samlet ganske mange oppskrifter etter hvert. Og den aller første oppskriften i boken var denne sjokoladekaken. Dette er en oppskrift fra en av min mor sine gamle kokebøker, som vi har hatt som bursdagskake i familien så lenge jeg kan huske.

Det er en veldig fyldig kake, med ekte sjokolade i deigen, og smaker rett og slett himmelsk. Tradisjonelt sett har vi laget den med sjokoladeglasur, men til 17. mai i fjor prøvde jeg en ny variant med pisket krem, blåbær og jordbær på toppen. Ikke bare så den veldig stilig ut, men det smakte også veldig friskt med bær og krem til. Så det blir nok reprise i år!

200 g smør

225 g sukker

4 egg

200 g mørk sjokolade

90 g hvetemel

1 ss kaffepulver


Begynn med å smelte smør i en litt stor gryte (obs - det skal ikke koke). Ta gryten av varmen og rør i sukkeret.

Skill eggene, ha plommene i blandingen og sett hvitene til siden.

Bland i kaffepulver i blandingen og sikt i hvetemel.

Smelt sjokoladen over vannbad og tilsett. Rør godt til alt er blandet.

Stivpisk eggehvitene og bland dem forsiktig i deigen med en slikkepott.

Finn frem en springform, ha gjerne bakepapir i bunnen og smør sidene. Hell kakeblandingen i. Stek kaken på nederste rille i ovnen på 200 grader i 30-35 minutter.

La kaken bli helt avkjølt før du tar på glasur eller krem. Hvis du vil pynte med krem (som på bildet) er det bare å piske kremfløte og pynte med friske jorbær og blåbær. For den tradisjonelle varianten med sjokoladeglasur smelter du 150-200 g sjokolade (kokesjokolade eller blandet femti-femti koke- og melkesjokolade) over et vannbad, rører i 1-2 ss nøytral olje og fordeler over den avkjølte kaken.


Utdrag fra den gamle kokeboken min (på islandsk heter den "Mammas fine sjokoladekake")
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar