mandag 6. oktober 2014

Gresskarsuppe


Da jeg gikk på videregående var jeg ett år på utveksling i Spania. Der bodde jeg hos en utrolig koselig familie, hvor både moren og bestemoren i huset laget fantastisk god mat. En av mine favoritter var kremet gresskarsuppe. Ikke bare har den en nydelig farge og konsistens, men den smaker utrolig godt og er perfekt å varme seg på en kald høst- eller vinterkveld.

 

Når jeg oppdaget for noen år siden at man enkelt kan finne gresskar i norske butikker, spesielt om høsten, ble jeg veldig glad og har siden den gang ofte laget denne suppen når det blir litt kaldt og guffent ute.

  

Nå i høst har jeg for første gang også dyrket mine egne gresskar i parsellhagen min. Det var overraskende enkelt, og gikk veldig mye bedre enn forventet! Ett av dem ble faktisk hele fem kilo (se bilde).

2 ss smør

1-2 løk


ca 1 kg gresskar

ca 1-1,5 liter vann

2 eggeplommer

2 dl kremfløte eller melk

2 ss sitronsaft

salt og pepper

frisk koriander eller persille


Skrell og kutt opp løk og gresskar. Jeg pleier å fjerne gresskarskallet med potetskreller og ta ut gresskarkjernene og det som er i midten ut med en skje.

Spar gjerne på gresskarkjernene, rens dem og stek på sterk varme i en stekepanne i litt smør. Ha over havsalt til slutt og spis frøene som snacks eller bruk dem til pynt på suppen.

Smelt smøret i en kjele på middels/lav varme. Ha i løken og la det surre i noen minutter, til det blir mykt, men ikke brent.

Ha i gresskarbitene og nok vann til at det akkurat dekker alt. Skru på sterk varme, kok opp, legg lokk delvis over, skru ned varmen og la det småkoke til grønnsakene er godt kokte, ca 20-30 minutter.

Ta kjelen av varmen, bruk stavmikser og kjør suppen til den er glatt og fin. Hvis den er for tykk kan du ha i mer vann/fløte. Smak til med salt og pepper.

Pisk sammen eggeplommer, fløte og sitronsaft og rør blandingen raskt ned i den varme suppen. Servér med fersk koriander eller persille og gjerne stekte gresskarfrø.


(nok til 2-3 personer)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar