torsdag 22. oktober 2015

Vegetarburgere à la Smalhans

Smalhans er en restaurant i Oslo som jeg selv kun har vært på en gang, men jeg har fått disse vegetarburgerne anbefalt fra flere hold. Denne uken bestemte vi oss for å forsøke å lage de, og resultatet ble, som forventet, skikkelig bra. Jeg lagde hamburgerbrød inspirert av oppskrift fra Trines Matblogg (oppskrift her), og serverte burgerne med saltkokte småpoteter, aioli og guacamole. Herlig (om enn litt råflott) mandagsmiddag.
Oppskrift til fire burgere (vi spiste en hver og fryste ned to):

250 g ferdig kokte kikerter

100 g ferdig kokte linser (jeg brukte røde)

30 g pinjekjerner, panneristet

1 egg

 ½ chili

1 vårløk

1 neve frisk koriander

1 fedd hvitløk

2 ts kumin

salt og pepper

maisenna

pankomel (eller brødsmuler)


Husk at dersom du skal koke kikerter og/eller linser selv, så bør disse bløtlegges og kokes en god stund før, så pass på å planlegge dette i god tid.

Finhakk chili, vårløk, hvitløk og koriander. Kjør i kjøkkenmaskin sammen med pinjekjerner, egg og kikerter/linser. Det kan være lurt å ikke kjøre det til for fin masse, jeg synes i alle fall det er godt med litt kikert- og linsebiter i burgerne.

Smak til massen med spisskummen, salt og pepper og tilsett maisenna til du kan forme burgere (maks en spiseskje bør være nok).

La burgerne hvile i minst en time. Panér med pankomel (dette har de på internasjonale butikker. Butikken var utsolgt da jeg skulle kjøpe det, så da gikk jeg for brødsmuler i stedet, som passet helt fint) og stek burgerne i olje til de er gjennomvarme.

Jeg serverte som nevnt burgerne med hjemmelaget hamburgerbrød, aioli, guacamole og saltkokte småpoteter, samt rødløk, fersk rødkål og tomat, men her er det selvsagt bare å bruke det man vil.

Aioli kan lages på mange måter, denne gangen valgte jeg å gjøre det enkelt og blande et par desiliter lettrømme med noen spiseskjeer majones, tilsette et fedd finhakket hvitløk og noen dråper sitron, samt salt og pepper.

Guacamole: Skrell to avokadoer, tilsett et fedd hvitløk og litt lime- eller sitronsaft, salt og pepper, mos alt godt sammen med gaffel eller stavmikser.

Saltkokte småpoteter lagde jeg ved å ha 400 g små mandelpoteter (de fleste typer kan brukes) og 400 g grovt havsalt i en gryte med 8 dl vann. Kok opp og la det koke til potetene er gjennomkokte og har fått et hvitt lag utenpå skallet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar