mandag 1. september 2014

Guinnesskake fra Nigella


Oppskriften til denne kaken kommer fra Nigella, og det er en av mine absolutte favorittkaker. Den mørke sjokoladekaken (som er ekstra saftig siden man har rømme i deigen) passer perfekt med den luftige og friske ostekremen av kremost, melis og fløte. Egentlig skal man pynte den med glasur kun på toppen, slik at den ser ut som en Guinness-øl fra siden, men da et vennepar skulle gifte seg for noen år tilbake og ikke ville ha den typiske marsipankaken, foreslo jeg at man kunne jo bare ta hvit glasur på hele, og da ville den passe perfekt som bryllupskake - og plutselig hadde jeg lovet meg bort til å bake en treetasjers bryllupskake. Heldigvis fikk jeg en venninne med på laget, og resultatet ble en stor suksess.

Nå er det gått noen år siden den gang, og i helgen bakte jeg ny treetasjers bryllupskake til mine venner Marte og Nicolai sitt bryllup. Selve bakingen er det ikke så mye styr med, og man kan med fordel bake den et par dager før man skal spise den. Pyntingen er det litt verre med. Forrige gang jeg lagde den gikk vi for veldig enkel pynt med jordbær dyppet i sjokolade - noe som ble veldig fint - men denne gangen ville jeg prøve noe litt mer avansert, så da ble det håndlagde blomster. Jeg eksperimenterte med både fondant og marsipan, og marsipan var desidert enklest å jobbe med (og ga finest resultat). Det var ikke så vanskelig å lage rosene (jeg fant en YouTube-video), men det tok litt tid.

Litt arbeid altså, men absolutt verdt det!

Denne oppskriften er til én kake (springform på 24 cm i diameter), for å lage tre i forskjellige størrelser simpelthen tredoblet jeg oppskriften og fordelte røren jevnt over tre ulike former (22, 24 og 26 cm).Guinnesskake

2,5 dl Guinness (evt Vørterøl)

250 g smør

75 g kakaopulver

400 g sukker

1,5 dl rømme

2 egg

1 ss vanilje-essens (kan sløyfes)

275 g mel

2,5 ts natron
 
Varm Guiness i en kjele og tilsett smøret litt etter litt, deretter kakao og sukker. Bland godt.


Pisk rømme, egg og vanilje-essens og tilsett i kjelen sammen med mel og natron.

Hell opp i en smurt, rund springform, og stek på 180 grader i 45-60 minutter. Stikk en stekepinne e.l. i kaken for å sjekke at den er gjennomstekt (den er gjennomstekt hvis det ikke er noen kakerester på pinnen når den trekkes ut).

 
Glasur


300 g Philadelphia-ost (eller annen kremost)

150 g melis

1,25 dl kremfløte
 
Pisk osten, sikt over melisen, hell over fløten og pisk igjen.


Når kaken er avkjølt er det bare å legge på glasuren og nyte.

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar