onsdag 5. november 2014

Melanzane parmigiana

Denne retten smakte jeg første gang tidligere i år, da jeg var på yogakurs i Hellas i tre uker. All maten vi fikk servert var nydelig god, vegetariansk og laget fra bunnen av, av yogalærerens italienske ektemann. Denne retten ble med en gang en av mine absolutte favoritter, og nå har jeg endelig lært å lage den selv. 


Melanzane parmigiana (som er italiensk for noe sånt som "aubergine med parmesan") er ganske enkel å lage, men man må sette av en del tid, både fordi sausen skal småkoke i 45 minutter og fordi det tar litt tid å steke all auberginen. Men til gjengjeld den er så fantastisk god at den er verdt hvert sekund den tar å lage. 
1,5 kg aubergine (5-7 stk)

god olivenolje (evt. rapsolje)

3 fedd hvitløk

8-9 dl hakkede tomater

evt litt kapers

1,5 dl rødvin

1 ss sukker

1 ts tørket oregano

1 ts salvie

150 g mozzarella

100 g parmesan

salt og pepperBegynn med å lage tomatsausen: Varm 2 ss olje i en gryte, tilsett finhakket hvitløk og stek over middels varme i noen minutter.

Tilsett tomater, rødvin, sukker, oregano, salvie, salt og pepper og rør rundt. Skru ned varmen og la det småkoke i omtrent 45 minutter. Rør om av og til. Mos med en stavmikser til slutt. Tilsett deretter kapers.

Mens sausen småkoker, kan du lage auberginen: del auberginene på langs i 1/2 cm tykke skiver. Fordel dem utover en stekeplate med bakepapir på (dette må gjøres i flere omganger siden det er snakk om ganske mange auberginer). Hell over/pensle med olivenolje (evt. rapsolje for en sunnere variant) på begge sider, strø på halvsalt og sett stekeplaten øverst eller nest øverst i ovnen under grillen og høy varme til de har fått en fin brunfarge. Snu dem med en gaffel slik at de blir stekt på begge sider (de kan også stekes på stekepanne, men dette tar litt lengre tid. Alternativt kan du steke noen på panne mens resten stekes i ovnen). La dem renne av seg på kjøkkenpapir når de er ferdig stekt. Skjær eller riv opp mozzarellaen.

(For å spare tid (og være litt sunnere), kan du eventuelt koke halvparten av auberginene i stedet for å steke/grille dem. Kok opp vann i en gryte, tilsett litt salt og ha aubergineskivene oppi i ca 2-3 minutter.)

Ta frem en lasagneform, smør den med litt olje og hell på et lag tomatsaus, etterfulgt av et lag aubergine (legg dem tett inntil hverandre), deretter mozzarella og til sist parmesan. Fortsett deretter lagvis (tomatsaus - aubergine - mozzarella - parmesan). Avslutt med et lag tomatsaus og parmesan på toppen.

Sett formen inn i ovnen på 180-200 grader i ca 30 minutter. La det avkjøles litt før servering. Serveres med for eksempel foccaccia og en god, grønn salat.

Nok til 4-6 personer, avhengig av hvor mye tilbehør man har.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar