onsdag 19. november 2014

Surdeigsbrød

Tidligere i høst fikk jeg en surdeigsstarter fra en venninne, og har siden da begynt å eksperimentere med å bake surdeigsbrød. Jeg benytter omtrent samme metode som med grytebrød, men bytter ut tørrgjær med surdeigstarter. Resultatet blir skikkelig godt, for surdeigsbrød har en helt egen smak, i tillegg skal det være veldig sunt. Det viktige er å ha passelig mengde surdeigstarter til at det hever seg og får god smak, samtidig som surdeigssmaken ikke blir overveldende.


500 g hvetemel

100 g grovt sammalt hvete

100 g fint sammalt rug

3-4 ss surdeigsbase

1 ts havsalt

ca 4 dl vann


Bland sammen alt det tørre i en bolle (helst ikke metall, det kan surdeigen reagere dårlig på, det beste er keramikk eller plast). Bland surdeigsstarter og la det stå og elte i ca ti minutter. Deigen skal være ganske klissete; tilsett evt mer vann eller mel etter behov. Dekk med plastfolie, legg over et kjøkkenhåndkle og sett til heving en romtemperatur i 10-20 timer.

Sett stekeovnen på 250 grader, sett inn jerngryten og la den stå inni ovnen i 30 minutter. Ta ut gryten, strø på litt mel og hell deigen oppi (pass på så du ikke brenner deg, det blir veldig varmt!). Sett gryten inn i ovnen igjen og stek brødet i ca 30 minutter på nederste rille, ta så av lokket og etterstek i 10-15 minutter. Det kan være litt vanskelig å vite når brødet er ferdig (surdeigsbrød oppfører seg litt forskjellig fra andre brød), men dersom du har steketermometer kan du prøve å stikke det inn, og dersom brødet er over 90 grader bør det være klart.

La brødet avkjøle seg før du skjærer det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar