onsdag 8. mars 2017

Caprese-quiche

Her om dagen var det salg på mozzarellakuler som gikk ut på dato samme dag, og mozzarellaelskende som jeg er, endte jeg med å kjøpe et par pakker. Mozzarella passer jo i det meste, og en av rettene jeg lagde var denne quichen. Jeg brukte en litt annen paideig enn vanlig, en litt forenklet versjon av denne oppskriften fra Green Kitchen Stories (for øvrig utrolig god oppskrift), som jeg føler er hakket sunnere enn vanlig. Og så fylte jeg den altså med mozzarella, tomat - og squash. Kjempegodt!


Paideig

2 dl havremel

1 dl mandelmel

1 ts maisenna

100 g smør, delt i biter

noen spiseskjeer kaldt vann

Bland alle ingrediensene godt sammen, enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Hvis du vil rulle ut deigen, legg den først i kjøleskapet i ca 30 minutter. Eventuelt kan du trykke den ut for hånd i paiformen. Sørg bare for at deigen fordeles så jevnt som mulig og at den går litt over kanten av paiformen. Prikk med gaffel, og forstek ved 200 graderi ca 15 minutter, til den er gyllen.

Fyll

1/2 squash

1/2 løk

100 g mozzarellakuler

100 g cherrytomater

4-5 egg

2-3 dl fløte eller creme fraiche

salt og pepper

litt tørket oregano

Skjær løk og squash i tynne skiver, fordel utover den stekte paibunnen. Legg tomat og mozzarellakuler over. Visp sammen egg og fløte/creme fraiche, smak til med oregano, salt og pepper og hell over. Stek i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Akjøl før servering og nyt!





onsdag 12. oktober 2016

Gratinert løksuppe

Denne suppen minner meg om første gang jeg var i Paris, for gratinert løksuppe er noe som serveres på de fleste franske restauranter. Selv om den har relativt få ingredienser, er det en utrolig smakfull og god suppe. Hemmeligheten er å la løken steke lenge over svak varme, slik at den blir myk og aromatisk. Suppen kan serveres som forrett eller som hovedrett (men beregn da gjerne to skåler til hver).



500 g gul løk

3 fedd hvitløk

2 ss smør

2 ss finhakket timian (fersk eller tørket)

1 dl hvitvin (kan sløyfes)

12 dl vann

1 buljongterning

6 loffskiver

100 g revet gulost

salt og pepper


Begynn med å rense løken, del hver løk i to, og skjær dem opp i tynne skiver. Smelt smøret i en gryte på lav til mellomvarm varme og tilsett løken. Stek over lav varme i minst 30 minutter, rør rundt av og til (det er viktig at løken ikke svir seg).

Mot slutten av steketiden kan du tilsette finhakket hvitløk og timian, rør rundt.

Skru opp varmen, tilsett hvitvin, deretter vann og buljong. Kok opp under omrøring, la det så småkoke i 10-20 minutter. Smak til med salt og pepper.

Sett ovnen på 220 grader. Fordel suppen i seks ildfaste skåler. Legg en loffskive på toppen av hver skål, deretter revet ost.

Plasser skålene på en stekeplate midt i ovnen og stek til osten har smeltet (bruk eventuelt grillfunksjonen et par minutter på slutten), og servér! 

Tips: hvis du ikke har ildfaste skåler, kan du steke loffskivene med ost på i ovnen et par minutter og deretter legge dem på toppen av hver suppeskål.





onsdag 10. august 2016

Forrett av vaktelegg og grønnkål

Før helgen var jeg på besøk hos Lommekroken på Totland hvor jeg fikk tak i egg fra fritthående høner og vaktler (jeg fikk til og med plukke de selv..!).

Vaktelegg er utrolig søte og små egg med fyldig og god smak. I størrelsen er de bare en femtedel av et vanlig hønseegg, men de kan brukes til alt man ellers bruker vanlige egg. Men i og med at de er så små tar de seg veldig godt ut i småretter og forretter, eller som pynt i supper eller salater.

Her kommer en fin, liten forrett jeg lagde av vakteleggene, servert med tomat, balsamico og chips av hjemmedyrket grønnkål. Skikkelig enkelt, og nydelig godt!


Til en forrett for fire personer trenger du:

8 vaktelegg

100 g grønnkålchips

4 cherrytomater

balsamico


Begynn med å lage grønnkålchipsen, oppskrift finner du her.

Finn frem en liten gryte, ha i vann og kok opp. Når vannet koker har du vakteleggene forsiktig oppi. La de koke i 2-3 minutter (2 minutter for smilende egg, 3 minutter for hardkokte. Ta eventuelt salt i vannet, da skal eggene visstnok bli enklere å rense. Jeg hadde riktignok ikke salt i og det gikk fint likevel). Skyll eggene i kaldt vann når de er ferdig kokte og skrell forsiktig.

Legg grønnkålchips på fire små tallerkener, del hvert vaktelegg i to og legg to egg på hvert fat. Pynt med cherrytomater og balsamico og server!





torsdag 28. juli 2016

Nydelige kålrulletter med jordskokkpuré

Disse kålrullettene er en av mine nyeste favorittretter. De tar litt tid å lage, men det er noe ganske fint - nesten meditativt - i det å lage de små pakkene med nydelig innhold. Byggryn og ristede cashewnøtter gir en fantstisk konsistens, og sammen med stekt sjampinjong, løk og ferske urter blir hver rull som en nydelig liten smaksbombe. Servert med herlig jordskokkpuré og gjerne litt ripsgelé kan det knapt bli bedre. 

Hodekål er ikke noe jeg har pleid å bruke så mye i matlaging, men jeg har bestemt meg for å bli flinkere til det. Ikke bare er det billig, kortreist og lett å få tak i - det er visstnok også skikkelig sunt. Og så smaker det veldig godt. Så da blir disse kålrullettene første oppskrift ut. Nyt!



Kålrulletter:

1 hodekål

3-4 dl ferdig kokte byggryn

200 g sjampinjong

100 g usaltede cashewnøtter

1 fedd hvitløk

1 vårløk

100 g revet ost

litt fersk timian eller oregano

salt og pepper

2-3 dl vann med grønnsaksbuljong


Begynn med å koke byggrynene, det tar vanligvis rundt 30 minutter. Kok opp vann med grønnsaksbuljong. Gjør eventuelt klar jordskokkene samtidig (se oppskrift lenger nede).

Grovhakk cashewnøttene. Finn frem en mellomstor stekepanne og sett på nest høyeste varme. Rist nøttene noen minutter, sett dem så til side.

Finhakk hvitløk og vårløk, stek i panne med litt olje. Kutt opp sjampinjong i ganske små biter og ha i pannen. Bland i krydder/urter, salt og pepper.

Kok opp en stor gryte med vann. Kutt av stilken på hodekålen og fjern forsiktig bladene, slik at de holder seg hele. Det holder med 12-16 av de ytterste bladene, litt avhengig av hvor stor form du skal bruke (de små bladene i midten er uansett for små til å kunne brukes her, så spar dette til noe annet). Når vannet koker kan du legge bladene oppi, og la de koke i 3-4 minutter, til de blir mye. Ta de ut av vannet og la de renne av seg på en rist eller kjøkkenhåndkle.

Når byggrynene er ferdig kokte, ha dem i pannen sammen med grønnsakene. Tilsett revet ost og bland godt.

Ta et blad av hodekålen og legg fyll fra byggryn- og grønnsaksblandingen i midten. Pakk sammen bladet som en liten pakke, og legg i en ildfast form med skjøtene ned. Gjenta til alle bladene er brukt. Hell over grønnsaksbuljong slik at det dekker bunnen av formen (spar gjerne litt til å helle over underveis mens rullene er i ovnen). Sett formen i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Følg litt med mot slutten for å passe på at rullene ikke svir seg, og hell eventuelt over litt buljong underveis.


Jordskokkpuré:

3-400 g jordskokk

1/2 dl fløte

1 ss smør

salt og pepper

Skyll og rens jordskokken, ha dem i en gryte og fyll opp med vann slik at jordskokkene er dekket. Kok opp og la det småkoke til de er myke (ca 30 minutter, avhengig av størrelsen på jordskokken). Hell av vannet og ha i fløte, smør, salt og pepper. Mos med stavmikser til du får en klumpfri puré.

Server kålrullettene varme med jordskokkpuré og hjemmelaget ripsgelé.






fredag 22. juli 2016

Tilbehør til taco

Jeg elsker taco, og etter at jeg oppdaget salattaco elsker jeg det om mulig enda mer. Salattaco innebærer egentlig bare at man erstatter tacoskjell eller tortillalefse med - nettopp - salatblad. Jeg synes faktisk at det smaker bedre, men som en ekstra bonus er det jo mye sunnere. Ellers kan man ha det man vil inni. To ingredienser jeg stort sett alltid bruker er krydret bønnemos og guacamole , men de øvrige ingrediensene kan variere litt mer. For tiden er jeg stor tilhenger av stekt sjampinjong, og om jeg skal ha ekstra luksus lager jeg også tomatsalsa og mangosalat. Her kommer oppskrift på de to sistnevnte.




Tomatsalsa:

2-3 røde tomater

1 rød chili

1/2 rødløk

1/2 fedd hvitløk

fersk koriander

litt ferskpresset limesaft

litt salt

Kutt opp tomatene, finhakk rødløk, hvitløk og chili (velg om du vil ta med frøene - jo mer frø, jo sterkere vil det bli). Desto mindre biter du kutter, jo bedre vil smakene blande seg. Kutt opp koriander og press over litt lime, tilsett salt. Bland alt godt sammen, la det gjerne stå litt før selrvering slik at smakene får satt seg.

Mangosalat:

1 mango

1/2 rødløk

fersk koriander

litt ferskpresset limesaft

Skjær mangoen i mindre biter, fjern skallet. Finhakk rødløk og koriander, bland sammen og hell over limesaft.

tirsdag 28. juni 2016

Grillede squashruller

Tidligere i vår arrangerte jeg og noen venner (som også er mine naboer) en artig middagskonsept. Den gikk ut på at hver av oss hadde ansvar for én rett hver, og vi gikk fra leilighet til leilighet for henholdsvis aperitif, forrett, hovedrett og dessert. For å bestemme hvem som skulle lage hva hadde vi loddtrekning, og jeg trakk "forrett"-loddet. Men i og med at forrett er noe jeg sjelden lager, måtte jeg finne på noe nytt. Dette ble resultatet - og det falt heldigvis i god smak! 

Man kan selvsagt variere innholdet etter smak, behag og sesong, men jeg syntes det ble veldig fargerikt og fint med disse ingrediensene. Det viktige her er at retten er varm når den serveres, så det er lurt å gjøre klart så mye som mulig på forhånd.




1 squash

1/2 pakke halloumi

8 aspargestopper/miniasparges

1 rød spisspaprika

1 rødbete

fersk timian

salt og pepper

Dressing:

1/3 dl soyasaus

1/3 dl sesamolje

1 ss limejuice


Begynn med å skrelle rødbeten og skjær den i tynne skiver. Legg en skive på hvert fat.

Lag dressingen ved å blande sammen soyasaus, sesamolje og limejuice.

Skjær squash i tynne strimler på langs. Her kan du enten bruke ostehøvel eller en god kniv; bare pass på at remsene ikke blir for tykke til at de kan rulles (men de må ikke bli for tynne heller, da kan de gå i oppløsning når de stekes).

Finn frem en stekepanne (gjerne med riller om du har, slik at du får grill-"looken" på squashstrimlene), sett den på nest høyeste varme. Ha i litt olje og stek deretter squashstrimlene ca ett minutt på hver side. Legg dem til side på et fat.

Sett ovnen på 250 grader og grill. Skjær paprikaen i to og deretter i strimler på langs. Legg dem på en stekeplate og plasser under grill i ovnen til paprikaen begynner å bli så smått grillet, ca fem minutter (men følg med slik at det ikke blir brent).

Kok opp vann og litt salt i en liten gryte og ha i asparges og litt salt når vannet begynner å koke. La det koke i 2-3 minutter før du heller av vannet. La aspargesen ligge i gryten med lokk på slik at de holder varmen.

Det siste du gjør er å steke halloumi-osten på sterk varme i noen få minutter, til den blir litt brun.

Plassér 2 halloumibiter, 2 paprikastrimler og 1 asparges på hver squash-strimmel og rull sammen. Dandér på tallerkenene der du allerede har lagt rødbete og timian, hell over litt dressing, og server.

Oppskriften passer som forrett til ca fire personer.


onsdag 25. mai 2016

Stekt geitrams

De siste årene har jeg hatt en liten parsellhage ikke langt fra der jeg bor. Litt etter litt har jeg lært mer og mer om dyrking av grønnsaker og om all mulig spennende mat man kan lage. Rundt parsellene vokser det en del ugress, men noe jeg har lært er at også mye av dette kan brukes til mat. Tidligere har jeg lagt ut en Grønnkål- og brenneslesuppe, laget nesten utelukkende av ingredienser fra og rundt parsellen, og nå kommer det altså en ny oppskrift; stekt geitrams. Geitrams likner ganske mye på asparges, men med den fordelen at det er helt gratis! Ramsøk er en annen plante som vokser vilt mange steder, og likner veldig mye på hvitløk, så den kan gjerne brukes til å steke i (ellers fungerer selvsagt hvitløk helt fint også).


Du trenger:

- noen stilker geitrams

- litt smør eller olje

- et par fedd hvitløk, eller noen blader ramsøk


Begynn med å fjerne mesteparten av bladene fra stilken, men behold gjerne de små på toppen - de får en herlig crispy konsistens når de stekes. Vask stilkene og kutt av den nederste delen.

Finn frem en stekepanne og sett på middels varme. Tilsett smør/olje og finhakket hvitløk eller ramsøk og stek i et par minutter.

Tilsett geitrams og stek et par minutter. Serveres med en gang, pynt gjerne med litt balsamico.


Tips: behold gjerne bladene du fjerner fra geitrams-stilken, disse kan du bruke til å lage te! Bare ha dem i en gryte med vann og la det koke en liten stund.